top of page
Cem KARATAŞ

İyilik ve Kötülük...


Kızılderili Reis, çadırının önünde oturup, çubuğunu üflemekte bir yandan da renkleri siyah ve beyaz olan iki köpeğinin birbiriyle boğuşmasını zevkle izlemektedir. Reis’in küçük torunu da her gün meraklı bakışlarla dedesinin bu halini görünce, bir gün dayanamaz ve sorar:


-Dedeciğim, her gün aynı şeyi yapıyorsun. Bu köpeklerin boğuşmasını izliyorsun. Ne anlıyorsun bundan?


-Bak evlat demiş, Kızılderili Reis. Ben bu iki köpeğin boğuşmasından içimizdeki iyilik ve kötülük duygularının birbiriyle boğuşmasını çıkarırım. Bu siyah köpek kötülüğün, beyaz köpek de iyiliğin sembolüdür.


Akıllı ve zeki, küçük torun tekrar sorar:


-Madem içimizdeki iyilik ve kötülük duyguları, bu iki köpek gibi sürekli birbiriyle boğuşup, mücadele ediyorsa, bu mücadeleyi bu savaşı hangisi kazanır?


Reis bilgece cevap verir:


-Bak evlat der, ben hangisini daha çok, daha iyi beslersem o kazanır.



İyilik ve Kötülük

İyilik ve kötülük, insanın içinde sürekli bir mücadele halinde olan iki duygu. Hangisinin kazanacağını ise insanın seçimi belirliyor. İyiliği beslemek için, iyilik yapmayı, güzel şeyler düşünmeyi, sevgiyi ve şefkati yaymayı seçmeliyiz. Kötülüğü beslemek için ise, kötülük yapmayı, öfke ve nefret gibi olumsuz duygulara kapılmayı, bencilliği ve çıkarcılığı seçebiliriz.

Hangi duyguyu besleyeceğimiz bizim seçimimiz. Bu seçim, bizim hayatımızı ve çevremizdeki dünyayı şekillendirecek.


İyiliği besleyerek, daha mutlu, daha huzurlu ve daha güzel bir dünya yaratabiliriz. Kötülüğü besleyerek ise, nefret, öfke ve çatışma dolu bir dünya yaratabiliriz.


Sonuç olarak, iyilik ve kötülük arasındaki mücadele, bizim seçimimizle sonuçlanacak. Hangi duyguyu besleyeceğimiz, bizim elimizde.


Bu hikayeden çıkarılacak bir ders de şudur: İyilik ve kötülük, birbirinden ayrı iki duygu değildir. Her insanda hem iyilik hem de kötülük duyguları bulunur. Hangi duygunun baskın çıkacağı ise, bizim yaşam tarzımızla belirlenir.


İyilik ve kötülük arasındaki mücadeleyi kazanmak istiyorsak, iyiliği beslememiz gerekir. Bunu yapmak için, iyilik yapmayı, güzel şeyler düşünmeyi, sevgiyi ve şefkati yaymayı seçmeliyiz.


**İyiliği besleyerek, daha mutlu, daha huzurlu ve daha güzel bir dünya yaratabiliriz.


Bu yazı Kişisel Gelişim Uzmanı Cem Karataş'a aittir ve tüm hakları saklıdır.



100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Affetmek

Comments


bottom of page