top of page

Parmak İzi İle Yetenek Keşfi Mümkün mü?

Parmak İzi İle Yetenek Keşfi Mümkün mü?


Alfa kuşağıyla tanışmamız ile gelen büyük soru: Çocuğum üstün zekalı/yetenekli mi?


Gelişen teknoloji, hayat standartları ve ebeveyn yaklaşımları ile Alfa kuşağı, Y ve X kuşaklarına göre pek çok yönden açık ara daha farklı. Bu da, acaba çocuğum üstün zekalı veya üstün yetenekli mi sorusunu pek çok ebeveynin aklına getiriyor.



Öncelikle her bireyin kendine özgü bir yeteneğinin olduğunun altını çizmek isterim. Asıl önemli olan erken keşfetmek.


Dünya tarihine bakıldığı zaman, yetenek keşfi ve yeteneklere göre eğitim anlayışı, Selçuklular Dönemi’nde başlamıştır. Eğitim alanında Türk ve Dünya tarihinde büyük rol sahibi olan Selçuklular’ın ardından Anadolu Selçukluları da yetenekli bireyleri Gulam Mektepleri ile eğitmişlerdir.


Osmanlı Dönemi’nde ise; yetenekli bireylere devletin önemli görevlerinde yer vermek üzere, 8 ila 10 yıl süren ve yeteneklere göre eğitim verilen Enderun Mektepleri ile resmi eğitim sistemi geliştirilmiştir.


Cumhuriyet Dönemi’nde ise 1929 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca üstün yetenekli çocukların belirli şartları sağlaması koşuluyla yurt dışına gönderilmesi ile ilgili yarışma yapılmıştır.

Yetenek keşfinin bilimsel araştırmaları, 1962 yılında Talim ve Terbiye Kurulu tarafından Test ve Araştırma Bürosu kurulmasıyla başlamıştır. Genellikle gözleme dayalı keşfedilen yetenekler; 1960 yılında Gazi Enstitüsü bünyesindeki Özel Eğitim bünyesinde, Stanford-Binet LM Formları, Wechsler Zeka Testleri ve Porteüs Alexander Performance testlerinin dilimize uyarlanarak Türk kültürüne adapte edilmesiyle GAZİ-BEIER TESTİ olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Yıllar süren çalışmaların sonunda yetenek keşfinin pek çok yöntemi keşfedilmiştir. Bunlardan biri de akademik çalışmalarla %90'a varan tutarlılık oranı ispatlanmış, PAPBİL Parmak İzi İle Yetenek Analizi'dir.


PAPBİL ekibi papbil analiz yöntemini oluştururken Akademik Personeller öncülüğünde bilimsel araştırma teknikleri ile veri toplamış, bu verileri de bilimsel veri analizi yöntemleri ile analiz etmiştir. İnsanların parmak izleri formüllenebilmektedir. Bir insanın parmak izleri 100 kez de formüllense Henry-Galton Tasnif sitemine göre bu veri her defasında aynı çıkmaktadır. Parmak izi formülleri bu yönü ile sabit değer teşkil etmekte ve sürekli değişmemektedir. Bu itibarla formüller üzerinde matematik hesaplaması yapılabilir. Bu yönü ile parmak izi formüllendiği takdirde sabit veri haline dönüşmektedir. PAPBİL ekibi, yetenek grupları üzerinde parmak izi formüllerinin korelasyon değerlerini hesaplamış ve anlamlı verileriler elde ederek bu verileri PAPBİL algoritmasına eklemiştir.


%100 yerli ve milli yazılım projesi olan Papbil ile çocuklarımızı erken yaşta keşfederek, daha mutlu ve başarılı nesiller yetiştirebiliriz.


Detaylı bilgi: www.papbil.com ve @papbileskisehir instagram hesabında.

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page